ChatGPT ervaringen als kleine ondernemer

Is ChatGPT jouw geheime wapen als zzp’er of kleine ondernemer

Dit blog schrijf ik om mijn ervaringen en enthousiasme over ChatGPT te delen met andere kleine ondernemers. Ik ben absoluut geen expert, echt niet de allergrootste fan en ik gebruik het zeker niet overal voor. Maar gezien de uiteenlopende mogelijkheden en voordelen voor jou als kleine ondernemer wil ik hier mijn tips om veel (en steeds meer) uit deze tool te halen met je delen.

Wat is ChatGPT?

De meesten van jullie zullen het ondertussen wel weten, maar ChatGPT is een schrijfrobot die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om jouw vragen te beantwoorden.

Deze tool kan heel gemakkelijk grote hoeveelheden tekst analyseren en begrijpen en zo op een vrij natuurlijke manier reageren. Daarom is het een handige assistent o.a.:

  • voor het verbeteren van teksten (taalfouten en structuur)
  • als inspiratiebron en om ideeën te genereren
  • die een opzet voor je socials maakt, op basis van eerder door jou geschreven teksten
  • om een samenvatting te schrijven van een artikel of boek
  • bij het beantwoorden van (lastige) e-mailberichten
  • in het dagelijks leven voor recepten, boeken- en filmtips of als inspiratie voor een origineel cadeau

De tool is gratis beschikbaar, of betalend als je uitgebreidere mogelijkheden wenst te gebruiken.

Ervaringen met ChatGPT van collega-ondernemers uit mijn netwerk

Allereerst was ik superbenieuwd in hoeverre ondernemers uit mijn netwerk al gebruik maken van ChatGPT. Van mijn klanten weet ik dat zij al succesvol experimenteren met ChatGPT. Zij gebruiken het vooral voor tekstverbeteringen en inspiratie. Die zijn dus al enthousiast!

Daarnaast besloot ik een poll uit te zetten op LinkedIn om te toetsen in hoeverre kleine ondernemers al gebruik maken van de tool. Ik was voorbereid op negatieve reacties, maar merk ook hier dat mijn netwerk vooral positief en enthousiast is en de tool al echt heeft omarmd. Zij gebruiken ChatGPT als creatieve vonk bij teksten.

Ervaringen ChatGPT als ondernemer

ChatGPT toegepast voor creatieve content

Na mijn brainstorm over mogelijke onderwerpen heb ik ChatGPT aan het werk gezet. Het leek me leuk om mijn ervaringen met ChatGPT te verwerken in een interview. Daarom stelde ik ChatGPT de volgende vraag.

“Ik wil graag een blog schrijven over het gebruik van ChatGPT als kleine ondernemer. Ik wil het blog schrijven in de vorm van een interview. Met dit blog wil ik andere ondernemers inspireren en enthousiast maken om de tool ook te gebruiken. Ik wil vooral mijn ervaringen met deze tool delen. Kun jij mij hiervoor een interview afnemen? Wat heb je van mij nodig om dit interview af te nemen?”

Als reactie kreeg ik een tiental vragen met antwoordrichtingen. Deze heb ik nog aangevuld en gefinetuned en vervolgens verwerkt in dit blog.

Interview door ChatGPT met Monique Botermans

In de snel evoluerende wereld van online marketing en zichtbaarheid, zoeken kleine ondernemers voortdurend naar manieren om zich te onderscheiden en hun boodschap effectief over te brengen. Een van de opkomende hulpmiddelen die deze ondernemers kan helpen, is ChatGPT. In dit interview spreken we met Monique Botermans, een Online Marketing Partner die haar ervaringen deelt over het gebruik van ChatGPT in haar onderneming.

** Klik op de vraag om het antwoord te lezen**

Vraag 1: Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen over je onderneming?

Ik ben Monique Botermans en als Online Marketing Partner help ik gepassioneerde coaches en zzp’ers met het creëren van een stralende (online) zichtbaarheid. Samen werken we jouw unieke verhaal uit en bepalen een marketingstrategie die bij je past. We sparren over verbeteringen, zodat jij online kunt stralen. Met mijn scherp oog voor detail bied ik expertise in tekstrevisie, technische optimalisatie en vormgeving. Of het nu gaat om het fine-tunen van je website, het vormgeven van boeiende e-mails of het vinden van de juiste woorden voor je blogs? Ik sta aan je zijde om je te helpen schitteren in de online wereld.

Vraag 2: Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met ChatGPT en wat wekte je interesse?

In eerste instantie was het gewoon nieuwsgierigheid, waardoor ik deze tool ben gaan gebruiken. In mijn training “Online Marketing” kwam het aan bod en ik heb een aantal aanvullende webinars gevolgd en boeken gelezen. Ik vind het leuk om de technologie te volgen en ben daarna gaan experimenteren. De eerste resultaten waren een beetje wollig en stoffig en ik kon mijzelf nog niet goed herkennen in de uitkomst. Maar door te oefenen, door te vragen, betere input te geven, merk ik, dat ik steeds meer mijn draai begin te vinden.

Vraag 3: Op welke manieren heb je ChatGPT in je bedrijf geïmplementeerd?

Zelf gebruik ik ChatGPT vooral voor revisie van mijn teksten en als inspiratiebron. De tool helpt mij om concreter mijn woorden te kiezen en te formuleren. Ik ben geen tekstschrijver, dus ChatGPT is voor mij een handig hulpmiddel om mijn teksten te verbeteren. Ik vraag bijvoorbeeld “Kun jij dit iets pakkender formuleren?” of “Ik heb deze tekst geschreven . Kun jij een aantal suggesties doen voor pakkende koppen?”

Vraag 4: Zijn er bepaalde taken of processen die aanzienlijk zijn vereenvoudigd of versneld dankzij ChatGPT

Op dit moment merk ik nog niet dat ik bepaalde taken of processen sneller kan uitvoeren. Wel vind ik door het gebruik van ChatGPT, als creatieve vonk voor mijn teksten, dat ik gemakkelijker en lossere teksten kan schrijven. Ik kan gemakkelijker een informele en enthousiaste schrijfstijl aannemen (en als dat niet lukt, dan vraag ik het gewoon aan ChatGPT 😊)

Vraag 5: Hoe heeft ChatGPT bijgedragen aan het verbeteren van processen voor jouw klanten?

Voor mijn klanten laat ik ChatGPT weleens de kern uit teksten halen of een samenvatting schrijven. Ook vind ik het handig om een analyse van de schrijfstijl van een klant te maken en deze vervolgens toe te passen in volgende teksten.

Wanneer ik ChatGPT een analyse laat maken van mijn schrijfstijl komt daar het volgende uit: “Deze tekst heeft een informele, overtuigende en enthousiaste stijl. De zinsopbouw is over het algemeen eenvoudig en rechttoe rechtaan, met korte zinnen die de boodschap direct overbrengen. De tone of voice is positief, aanmoedigend en resultaatgericht. De tekst maakt gebruik van verschillende stijlmiddelen zoals opsommingen, retorische vragen en herhalingen om de boodschap kracht bij te zetten en de lezer te engageren. Er worden ook persoonlijke ervaringen en meningen gedeeld om vertrouwen op te bouwen en de lezer te laten zien dat de auteur bekwaam is in het vakgebied.”

Vraag 6: Welke uitdagingen ben je tegengekomen bij het integreren van ChatGPT in je bedrijf en hoe heb je deze overwonnen?

Toen ik deze tool pas gebruikte, kwamen er vaak erg gekunstelde zinnen uit, die absoluut niet bij mij pasten. Zo kwam ChatGPT bijvoorbeeld met “Als kleine ondernemer is het van vitaal belang om online zichtbaar te zijn en gevonden te worden door potentiële klanten.”

Ik ben voorstander van schrijf zoals je spreekt, dus deze zin is voor mij absoluut niet passend. Maar, door ChatGPT mijn schrijfstijl te laten analyseren en dit mee te geven in prompts, merk ik dat de teksten steeds beter aansluiten. Zo ben ik op deze zin gekomen: “Als Online Marketing Partner werk ik graag met je samen voor een sprankelende (online) zichtbaarheid, die jouw unieke verhaal vertelt en je doelgroep betovert.”

Wat denk jij? Klinkt toch veel enthousiaster…

Vraag 7: Wat zijn je toekomstplannen met betrekking tot het gebruik van ChatGPT in je onderneming?

Zelf wil ik vaker gebruik maken van de Ai mogelijkheden in de e-mailmarketingsystemen van klanten en het gebruiken voor SEO optimalisatie. Ook het gebruik van Ai voor foto- en videobewerking vind ik (tot op zekere hoogte) interessant. Om bij te blijven op dit onderwerp lees ik boeken, volg ik trainingen en webinars. Ook Marc (Botermans), houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zo blijven wij beiden goed geïnformeerd.

Vraag 8: Wat zou je andere kleine ondernemers adviseren die overwegen om ChatGPT te integreren in hun bedrijfsvoering?

Ik verwacht dat ChatGPT (en andere Ai tools) gaan zorgen voor meer gemak, ook voor jou als kleine ondernemer. Er zijn vele toepassingen en deze worden ook continu verbeterd. Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld blogideeën laten genereren, je kunt brainstormen over jouw nieuwe aanbod, mailberichten schrijven en verbeteren en zelfs een vakantie laten plannen.

Ook andere tools zoals bijvoorbeeld e-mailmarketingsystemen als Mailblue en Mailerlite, plugins voor WordPress, Canva en zelfs mijn favoriete tool Trello maken gebruik van Ai. Ik denk dus zeker dat dit een ontwikkeling is die je als ondernemer best omarmt en mee opvolgt. Uiteraard met het nodige “gezond boeren verstand”.

Je kunt niet klakkeloos teksten overnemen en moet altijd controleren of de gegenereerde gegevens kloppen. Bovendien is het belangrijk om je eigenheid te behouden en je authentiek zichtbaar te maken. Maar ook als kleine ondernemer is ChatGPT een niet te missen hulpmiddel!

Vraag 9: Zijn er nog andere opmerkingen of inzichten die je wilt delen over je ervaringen met ChatGPT?

Zoals met alle nieuwe ontwikkelingen kan het spannend zijn en voel je misschien een drempel om er mee aan de slag te gaan. Waarschijnlijk wil je eerst rustig bekijken welk resultaat het voor jou oplevert. Maar omdat de ontwikkelingen zich zo snel opvolgen, is het goed om mee te springen op de trein. Frankwatching biedt bijvoorbeeld interessante en laagdrempelige artikelen over het gebruik van Ai.

Mijn ervaring met toepassingen van ChatGPT

Als laatste heb ik deze opdracht gegeven aan ChatGPT:

Heb je nog verbeteringen of aanvullingen op mijn antwoorden? Het doel is om kleine ondernemers enthousiast te maken voor ChatGPT.

De reactie van ChatGPT was:

Je antwoorden zien er al erg goed uit en bieden een helder inzicht in je ervaringen met ChatGPT als kleine ondernemer. Om kleine ondernemers nog enthousiaster te maken, kun je overwegen om enkele aanvullende punten toe te voegen of bepaalde aspecten meer te benadrukken.

Vervolgens kreeg ik nog een kort lijstje met verbeterpunten en zo ben ik uiteindelijk tot dit blogartikel gekomen.

Aandachtspunten bij het gebruik van ChatGPT

ChatGPT heeft zelf geen creativiteit of originaliteit, maar is afhankelijk van wat mensen in hem stoppen. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe je opdrachten geeft (= prompts schrijven).

Binnenkort schrijf ik hier een artikel over, dus volg mij zeker als je hierover meer wilt lezen!

Hou er rekening mee dat de gratis versie van ChatGPT geen verbinding met het internet heeft en daarom geen kennis heeft na september 2021. Wees ook altijd kritisch op de output en check of de gegevens kloppen.

Handig hulpmiddel voor kleine ondernemers?

Met dit artikel wil ik je laten zien hoe ChatGPT een waardevolle aanvulling kan zijn voor kleine ondernemers. Zeker als je op zoek bent naar creativiteit en efficiëntie bij het maken van teksten is het een handige tool en zeker de moeite waard om je erin te verdiepen. Zolang je jouw ‘eigen stem’ en authenticiteit bewaard in je berichten, zie ik er geen probleem in om het te gebruiken.

Ik kan me voorstellen dat je in eerste instantie sceptisch tegen deze ontwikkeling aankijkt. En natuurlijk vraagt het een investering om deze tool te leren kennen. Maar net als met de opkomst van het internet, de mobiele telefoon en allerlei andere technologische ontwikkeling, verwacht ik dat je er uiteindelijk vooral profijt van gaat hebben, mits je het “verstandig” gebruikt.

Ervaringen uitkomst prompt ChatGPT Online marketing Ondernemer

Zoek je een échte partner om jouw Online Marketing te verbeteren?

Als Online Marketing Partner help ik kleine ondernemers om hun bedrijf online te laten schitteren!

Tijdens een (digitale) kennismaking vertel ik je er graag meer over!

Telefoon: 06-306 177 43
E-mail: monique.botermans@ligaro.nl

Op LinkedIn lees je meer over mijn achtergrond en werkervaring.

Tot snel!

Online marketing | Business Support | Monique Botermans | Ligaro Support